ЗЕМЈИТЕ ОД ЕУ, ПРОГРАМАТА ЗА ВАКЦИНАЦИЈА ЌЕ ЈА ПОЧНАТ ВО ИСТ ДЕН

Tags: CoronavirusEUVaccine
By декември 17, 2020 Retrieved

Претседателот на Европската комисија, Урсула Фон Дер Лајен повика на единство и вакцинирање пред Божиќ. Според неа, посиромашните земји кои не се членки на ЕУ, исто така, ќе добијат вакцини, бидејќи Германија го објави својот датум за проширување на вакцините.

Со интензивирањето на притисокот врз Европската агенција за лекови (ЕМА) за забрзување на анализата на новата вакцина за коронавирус Фајзер-Бионтек, претседателот на Комисијата на ЕУ, Урсула Фон Дер Лајен, им најави на европските парламентарци дека сите 27 земји-членки ќе можат да започнат програми за вакцинација во ист ден, евентуално пред Божиќ.

Нејзиниот говор пред пратениците го нагласи единството и напорната работа што претстои. Забележувајќи дека ЕМА одлучи да го забрза сослушувањето за ефикасноста и безбедноста на вакцината Фајзер-Бионтек од 29 декември на 21, Фон Дер Лајен изрази уверување дека може да се победи вирусот.

„Конечно, во рок од една недела, првата вакцина ќе биде одобрена за да може вакцинациите да започнат веднаш и да следат уште во новата година“, рече таа.

Фон Дер Лајен објави и твит во кој ја изрази потребата од единство: “Ова е огромна задача. Затоа, да почнеме заедно, брзо со вакцинацијата на 27, во ист ден. Како што бевме обединети во тек на пандемијата, ќе излеземе од неа, заедно и обединети “.

 

Извор: DW.com

Ова е архива на старата F2N2. Новата верзија е достапна на: f2n2.mk

Share via
Copy link
Powered by Social Snap