ПАРТНЕРИ И РЕЛЕВАНТНИ ИЗВОРИ

Во оваа секција објавуваме статии, извештаи и анализи кои се дел од заедничките проекти со наши колеги. Исто така објавуваме статии преземени од други релевантни извори, поврзани со темите на интерес, како и истражувања на глобално ниво, на регионално ниво и во Северна Македонија. Дополнително, се објавуваат и вести од кредибилни медиуми.

Прочитај повеќе за Debunk.eu ?

Debunk EU е граѓанска организација од Литванија која ги идентификува и набљудува дезинформациите на интернет. По обезбедените финансии од Фондот на Гугл за иновации во дигиталното информирање и ДЕЛФИ, најголемиот интернет медиум на Балтикот, тимот започна да го третира проблемот со дезинформациите преку: (1) Набљудување на дневна основа на 1.500 домеини и 30.000 статии; (2) користење на вештачка интелигенција за идентификување на дезинформациите во рок од две минути по нивното објавување; (3) Обезбедување информации на новинари, тинк-тенк организации, организации кои проверуваат факти и академската фела за штетните содржини на интернет и автоматизирање на 50% од задачите кои треба да се извршат рачно; (4) обединување на главните медиуми во Литванија во една платформа со цел зголемување на медиумската писменост на граѓаните. Моментално, главниот фокус на Debunk EU е идентификување на дезинформациите на социјалните медиуми и интернет страници за вести и набљудување на изборните кампања на интернет, со цел да се идентификуваат дезинформации или влијание на други земји.

Во текот на последните години, дезинформациите станаа широко распространет проблем присутен во Европа, јавно признаен од голем број на влади и останати организации, вклучувајќи ја и Европската комисија. Во таа насока, а со цел да се зајакне борбата против овој проблем, F2N2 и Debunk EU одлучија да ги спојат своите експертизи и знаења за овој проблем, со цел да се зголеми ефикасноста на работата на организациите преку формирање на стратешко партнерство. Debunk EU ќе ја подржува F2N2 преку автоматизирање на поголем дел од нашите задачи кои се спроведувале рачно, додека Debunk EU ќе добива анализи за контекстот на дезинформациите во Северна Македонија и Балканот. Очекуваме дека овој проект ќе биде водечки пример за прекугранична соработка и дека во иднина истиот ќе се продлабочи и ќе опфати поголема географската покриеност.

Забелешка: За повеќе детали околу нивната работа и нивните статии и анализи, Ве молиме посетете ја нивната интернет страница.

НАСЛОВ
ИЗВОР
КРЕДИБИЛНИ МЕДИУМИ ЗЛОУПОТРЕБЕНИ ЗА ДЕЗИНФОРМАЦИИ
by Debunk

Прочитај повеќе за SEECheck ?

Регионална мрежа против дезинформациите и манипулациите во медиумите – SEE CHECK, е група од граѓански организации од Југоисточна Европа, која работи на минимизирање на влијанието на глобалните и регионалните дезинформации, преку разобличување, истражување, анализирање и објавување на наративи базирани на факти. Организациите се вмрежија со цел да ги максимизираат нивните напори преку споделување на искуства и информации.

 

Мрежата SEE CHECK е составена од следниве организации:

Граѓанска асоцијација МОСТ од Северна Македонија (www.f2n2.mk),

Мрежа за истражување на криминал и корупција – КРИК од Србија (www.raskrikavanje.rs),

Центар за Демократска ТранзицијаЦДТ од Црна Гора (www.raskrinkavanje.me),

Зашто Не од Босна и Херцеговина (www.rasrkinkavanje.ba),

Оштро од Словенија (https://www.ostro.si/),

Фактограф од Хрватска (https://faktograf.hr/) и

Трагач од Србија (https://fakenews.rs/).

Забелешка: За повеќе детали околу нивната работа и нивните статии и анализи, Ве молиме посетете ги нивните интернет страници.

НАСЛОВ
ИЗВОР
50 ПРОЦЕНТИ ОД ДОКТОРИТЕ ВО ХРВАТСКА НЕ “ОДБИЛЕ ДА БИДАТ ВАКЦИНИРАНИ” ПРОТИВ КОРОНАВИРУС
by SEECheck
ПРОТЕСТИ НА АНТИ-КОРОНА ВО ЗАГРЕБ: МАФИЈАТА ПЛАЌА ДА СЕ НАПИШЕ СМРТ ОД КОРОНА
by SEECheck
ВИРАЛНИ ДЕЗИНФОРМАЦИИ НА МИЛА АЛЕЧКОВИЌ ЗА КОРОНАВИРУСОТ
by SEECheck
ВИДЕОТО ОД ПОЛСКА НЕ ГИ ПРИКАЖУВА НАЈНОВИТЕ ПРОТЕСТИ ПРОТИВ ВАКЦИНИТЕ, СТАРO Е СКОРО ТРИ ГОДИНИ
by SEECheck
КАКО СЛИКИ ОД ФИЛМОВИ СЕ КОРИСТАТ ЗА ДЕЗИНФОРМАЦИИ!
by SEECheck
ЗОШТО СЕ БЕСМИСЛЕНИ ТЕОРИИТЕ КОИ СЕ ПОВРЗУВААТ СО 5G И КОРОНАВИРУСОТ?
by SEECheck
НОВИОТ КОРОНАВИРУС БИЛ ПРЕДВИДЕН ВО БЕСТСЕЛЕР И ВО ДОКУМЕНТИТЕ НА ГЕРМАНСКАТА ВЛАДА? - НЕТОЧНО
by SEECheck
ЛАЖНИ ВЕСТИ ЗА ЗДРАВСТВЕНАТА СОСТОЈБА НА ЃУКАНОВИЌ
by SEECheck
НИТУ ЏВАКАЊЕТО ЃУМБИР, НИТУ НАПИТОКОТ ОД КУРКУМА, НЕ ВЕ ШТИТИ ОД КОРОНАВИРУСОТ
by SEECheck
КИНА НЕМА ПРОГЛАСЕНО КРАЈ НА ЕПИДЕМИЈАТА
by SEECheck
ЦРКВЕНИТЕ ЅВОНА НЕ ВЛИЈААТ НА КОРОНАВИРУСОТ
by SEECheck
ЧЛЕНКИТЕ НА ЕУ НЕ ГО ЗАБРАНИЛЕ ЛЕТОТ НА РУСКИОТ ХУМАНИТАРЕН АВИОН
by SEECheck
ЛАЖНИ СОВЕТИ ЗА КОРОНАВИРУСОТ ОД УНИЦЕФ
by SEECheck
НЕ Е ТОЧНО ДЕКА ПУТИН ИЗЈАВИЛ ДЕКА ГРАЃАНИТЕ ИМААТ ОПЦИЈА 15 ДЕНА ИЗОЛАЦИЈА ИЛИ 5 ГОДИНИ ЗАТВОР
by SEECheck
ИЗМИСЛЕНА АМЕРИКАНСКА ИНВАЗИЈА НА ЕВРОПА ЗА ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЈАТА
by SEECheck

Прочитај повеќе за European Values ?

Центарот за безбедносна политика Европски вредности е чешки невладин и непартиски институт кој помага во одбраната на Европа особено од штетните влијанија на Русија, Кина и исламските екстремисти. По Kremlin Watch Briefing, тие започнаа да го издаваат месечниот информатор Balkans Watch Briefing, кој има за цел да ги сумира најновите политики и активности на граѓанските организации во областа на мониторинг, разоткривање и спречување на непријателското странско влијание во Западен Балкан. Следниве организации подготвуваат статии за на месечниот информатор: МОСТ (www.F2N2.mk), Центар за Демократска Транзиција (www.raskrinkavanje.me), и Зашто не (www.rasrkinkavanje.ba).

 

Забелешка: За повеќе детали околу нивната работа и нивните артикли и анализи, Ве молиме посетете ги нивните интернет страници.

НАСЛОВ
ИЗВОР
ИЗДАНИЕ НА МЕСЕЧНИОТ ИНФОРМАТОР BALKANS WATCH BRIEFING ЗА МЕСЕЦ МАЈ
by EuropeanValues
АПРИЛСКО ИЗДАНИЕ НА МЕСЕЧНИОТ ИНФОРМАТОР BALKANS WATCH BRIEFING
by EuropeanValues
СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИ: ЕКСПЕРТИТЕ ТВРДАТ ДЕКА ПРИКРИВАЊЕТО НА COVID-19 ОД СТРАНА НА КИНЕСКАТА ВЛАДА Е ИСТО КАКО И ЧЕРНОБИЛ
by EuropeanValues
МАРТОВСКО ИЗДАНИЕ НА МЕСЕЧНИОТ ИНФОРМАТОР BALKANS WATCH BRIEFING
by EuropeanValues
СТАТИЈА НА F2N2 ЗА МЕСЕЧНИОТ ИНФОРМАТОР BALKANS WATCH BRIEFING 02/2020
by EuropeanValues

РЕЛЕВАНТНИ ИЗВОРИ И СТАТИИ

НАСЛОВ
ИЗВОР
СПОДЕЛИ СЕГА! КАКО НÈ ЗАТРУПАА ТЕОРИИ НА ЗАГОВОР
by Prizma
ТРАМП И КОВИД-19 ПОТТИКНАА КЛИК-БЕЈТ БУМ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА
by BalkanInsight
МЕКСИКО, ЧИЛЕ И КОСТАРИКА ПОЧНАА МАСОВНА ВАКЦИНАЦИЈА
by BBC
ОПЕРАТИВЦИ И ЕКСПЕРТИ ЗА ХЕМИСКО ОРУЖЈЕ НА ФСБ ВМЕШАНИ ВО ТРУЕЊЕТО НА АЛЕКСЕЈ НАВАЛНИ
by Bellingcat
ЗЕМЈИТЕ ОД ЕУ, ПРОГРАМАТА ЗА ВАКЦИНАЦИЈА ЌЕ ЈА ПОЧНАТ ВО ИСТ ДЕН
by Deutche Welle
СОВЕТНИЦИТЕ НА ФДА ВО САД СО МНОЗИНСТВО ГО ПОДДРЖУВААТ ОДОБРУВАЊЕТО НА ВАКЦИНАТА ФАЈЗЕР
by Reuters
KАНАДА ПОЧНУВА ИМУНИЗАЦИЈА СО ВАКЦИНАТА ФАЈЗЕР
by Reuters
ОД ПЕРЕЊЕ ИНФОРМАЦИИ ДО АКТИВНОСТИ ЗА ВЛИЈАНИЕ: РУСКОТО ВЛИЈАНИЕ ВО НОРДИСКО-БАЛТИЧКИТЕ ЗЕМЈИ
by EUvsDisinfo
ВАКЦИНАТА ФАЈЗЕР Е СИГУРНА, ПОТВРДУВААТ ОД САД
by BBC
ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НА ЛОС АНЏЕЛЕС СО НАРЕДБА ДО ГРАЃАНИТЕ ДА ОСТАНАТ ДОМА
by Reuters
ПАНДЕМИЈАТА ОД КОРОНАВИРУСОТ ГО ЗАБАВУВА НАПРЕДОКОТ ПРОТИВ ХИВ ВО АФРИКА
by Deutche Welle
ВАКЦИНАТА НА ФАЈЗЕР Е ОДОБРЕНА ЗА УПОТРЕБА СЛЕДНАТА НЕДЕЛА ВО БРИТАНИЈА
by BBC
СОКОТ ОД ЛИМОН НЕ ШТИТИ ОД КОРОНАВИРУС
by mythdetector.ge
ВЛАДИТЕ ПОДГОТВУВААТ РАЗЛИЧНИ СТРАТЕГИИ КОЈ ДА СЕ ВАКЦИНИРА ПРВ
by Politico
ИЗВЕШТАЈ НА ИМР ЗА РУСИЈА ПОД ВЛАСТА НА ПУТИН
by Извештај на Институтот за модерна Русија
КАНАДА ОЧЕКУВА ОДОБРУВАЊЕ НА ВАКЦИНАТА ЗА КОВИД-19 ВО ДЕКЕМВРИ
by Politico
ФАУЧИ ПРЕДУПРЕДУВА НА РАСТ НА НОВИ СЛУЧАИ ОД КОВИД-19 ПО ДЕНОТ НА БЛАГОДАРНОСТА
by BBC
РЕСТРИКЦИИТЕ ПОРАДИ ПАНДЕМИЈАТА ВО ГЕРМАНИЈА, МОЖЕ ДА ПРОДОЛЖАТ И ВО ЈАНУАРИ
by Reuters
ДОКТОРИТЕ ВО ИТАЛИЈА СЕ СООЧУВААТ СО НОВА ЗАКАНА: ТЕОРИИ НА ЗАГОВОР
by Politico
РУСИЈА И СЕВЕРНА КОРЕЈА СЕ ОБИДУВААТ ДА ГИ ХАКИРААТ ИСТРАЖУВАЊАТА ЗА КОВИД-19, ОТКРИВА МАЈКРОСОФТ
by Politico
САМО 23% ОД РУСИТЕ И ВЕРУВААТ НА ТЕЛЕВИЗИЈАТА КАКО ИЗВОР НА ИНФОРМАЦИИ
by EUvsDisinfo
КИТ БРАУН: КРИТИЧКОТО МИСЛЕЊЕ БАРА НАЈПРВО ДА ГИ ЗЕМЕМЕ ПРЕДВИД НАШИТЕ СОПСТВЕНИ ПРЕДРАСУДИ И НЕЗНАЕЊЕ
by Meta
ЕУ ЌЕ НАБАВИ 30.000 ДОЗИ ОД ЛЕКОТ РЕМДЕСИВИР ЗА ЛЕКУВАЊЕ НА ПАЦИЕНТИ СО КОВИД-19
by Reuters
ГЕРМАНСКИТЕ ВЛАСТИ СО СИЛНА ЗАГРИЖЕНОСТ, ПОРАДИ РАСТОТ НА ЗАРАЗЕНИ
by BBC
КАТАЛОНСКИОТ ЛИДЕР СО ПОРАКА: ПРЕСТАНЕТЕ СО ЗАБАВИТЕ ИЛИ СЛЕДИ КАРАНТИН
by Reuters
СЕВЕРНА КОРЕЈА СО ИТНИ МЕРКИ ВО ПОГРАНИЧЕН ГРАД, ПО СОМНЕЖИ ЗА ПРВИОТ ПОЗИТИВЕН СЛУЧАЈ НА КОВИД-19
by Reuters
БРОЈОТ НА ЗАРАЗЕНИ ВО САД НАДМИНА НАД ЧЕТИРИ МИЛИОНИ
by Reuters
НЕ ОЧЕКУВАЈТЕ ВАКЦИНА ЗА КОВИД-19 ПРЕД 2021, ВЕЛИ СЗО
by Reuters
АВСТРИЈА ПОВТОРНО ВОВЕДУВА НОСЕЊЕ МАСКИ ВO СУПЕРМАРКЕТИ, БАНКИ И ПОШТИ
by Deutsche Welle
КРЕМЉ ГИ КОРИСТИ ФИНТИТЕ НА ОРВЕЛ ПРОТИВ САМИОТ ОРВЕЛ
by EUvsDisinfo
ВАКЦИНАТА ПРОТИВ КОРОНАВИРУС, РАЗВИЕНА ОД УНИВЕРЗИТЕТОТ ВО ОКСФОРД, ПРЕДИЗВИКУВА ИМУНОЛОШКИ ОДГОВОР
by BBC
И ПО ТРИ ДЕНА ОД САМИТОТ НА ЛИДЕРИТЕ НА ЕУ ВО БРИСЕЛ, ДОГОВОР УШТЕ НЕМА
by BBC
РУСКИТЕ ШПИОНИ ГИ ТАРГЕТИРААТ ОРГАНИЗАЦИИТЕ КОИ РАЗВИВААТ ВАКЦИНА ЗА КОВИД-19
by BBC
ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ГО ИСКЛУЧУВА ХУАВЕИ ОД 5Г МРЕЖАТА ДО 2027
by BBC
МНОГУ НАЦИИ СЕ ДВИЖАТ ВО ПОГРЕШНА НАСОКА СО КОВИД 19, НАГЛАСУВА СЗО
by BBC
ЕСКПЕРТИ НА СЗО ВО КИНА ЌЕ ВРШАТ ИСТРАГА ЗА КОРОНАВИРУСОТ
by Deutsche Welle
THE SAKER – СЛЕПА ЛОЈАЛНОСТ – ПРИКАЖАНА КАКО ПРКОС
by EUvsDisinfo
КАТАЛОНИЈА СО РИГОРОЗНА НАРЕДБА ЗА НОСЕЊЕ МАСКИ ВО СЕКОЈА СИТУАЦИЈА
by Deutsche Welle
РУСКОТО МЕШАЊЕ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА: ПРЕГЛЕД ПРЕД ИЗБОРИТЕ
by Bellingcat
МЕЛБУРН ГО ЗАПОЧНА НОВИОТ КАРАНТИН КОЈ ЌЕ ТРАЕ ШЕСТ НЕДЕЛИ
by BBC
РТ И СПУТНИК УСПЕШНА КОНКУРЕНЦИЈА НА РЕНОМИРАНИ МЕДИУМИ
by ЕUvsDisinfo
ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА БРАЗИЛ, КОЈ ОДБИВАЛ ДА НОСИ МАСКА, ПОЗИТИВЕН НА КОРОНАВИРУСОТ
by BBC
СЗО ГО РАЗГЛЕДУВА АЛАРМОТ НА НАУЧНИЦИТЕ ЗА НОВИ ПРЕПОРАКИ
by Reuters
СЗО ГИ РЕВИДИРА ПРЕПОРАКИТЕ ЗА ШИРЕЊЕ НА КОРОНАВИРУСОТ ПРЕКУ ВОЗДУХ
by Reuters
ОДРЕДЕНИ РЕОНИ ВО ШПАНИЈА ПОД НОВ КАРАНТИН
by BBC
ОКУПАЦИЈА КАКО ПРИВИЛЕГИЈА
by EUvsDisinfo
СЗО НАЈАВИ ПРВИ РЕЗУЛТАТИ ОД ИСТРАЖУВАЊАТА ЗА ЛЕКОВИ ЗА КОВИД ЗА ДВЕ НЕДЕЛИ
by Reuters
ГЕРМАНИЈА ГО ПРЕЗЕДЕ РОТИРАЧКОТО ПРЕТСЕДАТЕЛСТВОТО НА ЕУ, МЕРКЕЛ УКАЖА НА ИТНОСТ ОД ФОНДОТ ЗА НАДМИНУВАЊЕ НА КОРОНАКРИЗАТА
by Reuters
ФАУЧИ ПРЕДУПРЕДУВА ЗА БРОЈКА ОД 100 ИЛЈАДИ ДНЕВНО ВО САД
by BBC
СЗО ПРЕДУПРЕДУВА ДЕКА НАЈЛОШОТО ДОПРВА ЌЕ ДОЈДЕ
by BBC
КИНА ПРОГЛАСИ КАРАНТИН ЗА 500.000 ЛУЃЕ ВО БЛИЗИНА НА ПЕКИНГ
by Deutsche Welle
САД ПОГОДЕНИ ОД ВИСОКИ БРОЈКИ НА ЗАРАЗЕНИ СО КОРОНАВИРУС
by BBC
ФРАНЦИЈА ИЗВЕСТУВА ЗА ПОВЕЌЕ ОД 1500 НОВОЗАРАЗЕНИ
by Reuters
СЗО АЛАРМИРА ЗА ВОСКРЕСНУВАЊЕ НА КОВИД-19 НИЗ ЕВРОПА
by BBC
АНТИ – АМЕРИКАНСКИ ВАГОН
by EUvsDisinfo
НАУЧНИЦИТЕ УКАЖУВААТ НА РИЗИК ОД ВТОР БРАН ОД КОВИД-19 ВО БРИТАНИЈА
by Reuters
USA REALLY ПОВИК ЗА БУДЕЊЕ ШТО ЌЕ ВЕ ЗАСПИЕ
by EUvsDisinfo
СЕКУНДАРНА ИНФЕКЦИЈА
by EUvsDisinfo
ГЕРМАНИЈА ВОВЕДЕ КАРАНТИН ВО ЕДНА ОД СВОИТЕ ПОКРАИНИ
by BBC
ДЕЦАТА ВО ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ТРАУМАТИЗИРАНИ ПОРАДИ КОРОНАВИРУСОТ
by BBC
СОМНЕЖИ ЗА ВИСТИНИТОСТ НА ОФИЦИЈАЛНИТЕ ПОДАТОЦИ ЗА КОРОНАВИРУСОТ ВО СРБИЈА
by Balkan Insight
СТАПКАТА НА ШИРЕЊЕ НА КОРОНАВУРУСОТ ВО ГЕРМАНИЈА СКОКНА НА 2,88
by Reuters
САД БЕА ПРЕДМЕТ НА ПРИБЛИЖНО 50% ДЕЛ ОД НЕГАТИВНА СОДРЖИНА
by EUvsDisinfo
СПРЕМАЈТЕ ГИ ПУКАНКИТЕ – РУСКА ТЕЛЕВИЗИЈА ИЗВЕСТУВА ЗА ПРОТЕСТИТЕ ВО САД
by EUvsDisinfo
(НЕ)УПРАВУВАЊЕ СО КРИЗА ВО СТИЛ НА КРЕМЉ
by EUvsDisinfo
ЊУЈОРК НА 22 ЈУНИ ЈА ПОДГОТВУВА ВТОРАТА ФАЗА ОД ОЛАБАВУВАЊЕ НА МЕРКИТЕ
by Reuters
ДВА НОВИ СЛУЧАИ ОД КОВИД-19 ВО НОВ ЗЕЛАНД
by Euronews
СТЕРОИДОТ ДЕКСАМЕТАЗОН ПРВ ЛЕК КОЈ ЈА НАМАЛУВА СМРТНОСТА ОД КОВИД-19
by Reuters
ГЕРМАНИЈА АКТИВИРАШЕ АПЛИКАЦИЈА ЗА СЛЕДЕЊЕ НА КОВИД-19 ПРЕКУ ПАМЕТНИ ТЕЛЕФОНИ
by Reuters
ПЕКИНГ ПОВТОРНО ПОД РЕСТРИКЦИИ ПО ВРАЌАЊЕТО НА КОРОНАВИРУСОТ
by Reuters
БРИТАНИЈА ГО АНАЛИЗИРА ПРАВИЛОТО ЗА СОЦИЈАЛНА ДИСТАНЦА КАКО СЛЕДЕН ЧЕКОР ВО МЕРКИТЕ
by Reuters
ТВИТЕР – НЕ, 5Г МРЕЖАТА НЕ ПРЕДИЗВИКУВА КОРОНАВИРУС
by CNBC
БРИТАНИЈА ГИ ИНТЕНЗИВИРА РАЗГОВОРИТЕ СО ЕУ ЗА СЛОБОДНА ТРГОВИЈА
by Reuters
ГУГЛ ГО ОГРАНИЧУВА ТАРГЕТИРАЊЕТО БАЗИРАНО НА ПОЛ И ВОЗРАСТ ВО ОГЛАСУВАЊЕТО
by Reuters
ЕУ БАРА ФЕЈБУК, ГУГЛ И ТВИТЕР ДА ИЗГОТВУВААТ МЕСЕЧНИ ИЗВЕШТАИ ЗА БОРБАТА СО ЛАЖНИ ВЕСТИ
by Reuters
РЕЧИСИ ЕДНА ЧЕТВРТИНА ОД РУСИТЕ (23,2%) СМЕТААТ ДЕКА ПАНДЕМИЈАТА СО КОВИД-19 Е ФИКЦИЈА
by EUvsDisinfo
ПАЦИЕНТИТЕ ЗАБОЛЕНИ ОД КОВИД-19 СЕ НАЈЗАРАЗНИ ОД МОМЕНТОТ КОГА ПРВ ПАТ ЌЕ ПОЧУВСТВУВААТ СИМПТОМИ
by Reuters
ФРАНЦИЈА СО ФОНД ОД МИЛИЈАРДА ЕВРА ЌЕ ЈА ПОМАГА АВИО ИНДУСТРИЈАТА
by Reuters
СЗО УКАЖУВА ДЕКА ПАНДЕМИЈАТА УШТЕ РАСТЕ, БАРАЈЌИ ВНИМАТЕЛНОСТ ОД ДРЖАВИТЕ
by Reuters
ЧИСТА МАНИПУЛАЦИЈА НА ЛУЃЕТО
by EUvsDisinfo
ЃАВОЛОТ ВО СЛУЖБА НА ДЕЗИНФОРМАЦИИТЕ
by EUvsDisinfo
БЕЛОРУСКИОТ ПРИСТАП КОН КОВИД – 19
by EUvsDisinfo
ШПАНИЈА РАЗГЛЕДУВА ПЛАНОВИ ЗА ОТВРАРАЊЕ НА ГРАНИЦИТЕ ЗА ТУРИСТИ ОД 22 ЈУНИ
by Reuters
ШПАНИЈА НЕ ЗАБЕЛЕЖА СМРТНОСТ ВО ИЗМИНАТОТО ДЕНОНОЌИЕ
by Reuters
РУСИТЕ НА 1 ЈУЛИ ЌЕ ГЛАСААТ ЗА УСТАВНИТЕ ПРОМЕНИ
by New York Times
КАПСУЛАТА НА МИЛИЈАРДЕРОТ ИЛОН МАСК СЕ СПОИ СО МЕЃУНАРОДНАТА ВСЕЛЕНСКА СТАНИЦА
by Reuters
ДАНСКА И НОРВЕШКА ГИ УРИВААТ МЕЃУСЕБНИТЕ ГРАНИЧНИ КОНТРОЛИ, НО ЈА ИСКЛУЧУВААТ ШВЕДСКА
by BBC
ПО ДВА ДЕНА ОТКАКО ГИ ОТВОРИ, ЈУЖНА КОРЕЈА ПОВТОРНО ГИ ЗАТВОРИ УЧИЛИШТАТА
by BBC
АРГЕНТИНА НЕ ПЛАНИРА ЛЕТОВИ ПРЕД СЕПТЕМВРИ, УКАЖУВА АВИОНСКАТА ГРУПАЦИЈА ИАТА
by Reuters
ФРАНЦИЈА ГИ ОТВАРА КАФУЛИЊАТА И РЕСТОРАНИТЕ НА 2 ЈУНИ
by BBC
КИПАР ЌЕ ГИ ПОКРИЕ ТРОШОЦИТЕ ЗА ТУРИСТИТЕ КОИ ЌЕ СЕ ИНФИЦИРААТ ВО ТЕК НА ОДМОРОТ
by BBC
БРИТАНСКИОТ МИНИСТЕР ЗА ЗДРАВСТВО НАЈАВИ РЕВИЗИЈА НА КАЗНИТЕ ЗА РЕСТРИКТИВНИОТ ПЕРИОД ОД КОВИД-19
by Reuters
СОЦИЈАЛНОTO ДИСТАНЦИРАЊЕ ГЕМАНИЈА ГО ЗАДРЖУВА КАКО МЕРКА ДО 29 ЈУНИ
by Reuters
ГРЦИЈА ГИ ОТВОРИ КАФУЛИЊАТА И РЕСТОРАНИТЕ ПРЕД ЛЕТНАТА СЕЗОНА
by Reuters
СЗО ПРЕДУПРЕДУВА ЗА „ВТОР ПИК“ ВО РЕГИОНИТЕ КОИ БЕЛЕЖАТ ПАД НА СЛУЧАИТЕ СО КОВИД-19
by Reuters
СОВЕТНИКОТ НА БЕЛАТА КУЌА, ПРИКРИВАЊЕТО НА КИНА ВО ВРСКА СО КОРОНАВИРУСОТ, ГО СПОРЕДИ СО ЧЕРНОБИЛ
by Reuters
РУСИЈА ПРИЈАВИ НАЈГОЛЕМА БРОЈКА ПОЧИНАТИ ВО ЕДЕН ДЕН
by Reuters
ПОЗИТИВЕН ЗНАК ЗА ВАКЦИНИТЕ: ИНФИЦИРАНИ МАЈМУНИ СО КОВИД-19 РАЗВИЛЕ ИМУНИТЕТ ВО ИСТРАЖУВАЧКИОТ ПРОЦЕС
by Reuters
ШВЕДСКА ПОСЛЕДНАВА НЕДЕЛА ИМА НАЈГОЛЕМ БРОЈ СМРТНИ СЛУЧАИ ОД КОВИД-19 ПО ГЛАВА НА ЖИТЕЛ ВО ЕВРОПА
by Reuters
УЧИЛИШТАТА ВО ОНТАРИО ЌЕ ОСТАНАТ ЗАТВОРЕНИ ДО СЕПТЕМВРИ, НАЈАВИЛ ПРЕМИЕРОТ
by Reuters
УКРАИНА ЌЕ СКЛАДИРА РУСКИ НУКЛЕАРЕН ОТПАД
by Stop Fake
ТАЈНА ЛАБОРАТОРИЈА И ЏОРЏ СОРОС: ДЕЗИНФОРМАЦИЈА ЗА КОВИД – 19 ВО ИСТОЧНО ПАРТНЕРСКИТЕ ЗЕМЈИ НА ЕУ
by EUvsDisinfo
ЕУ ЈА ЛОЦИРА ОДГОВОРНОСТА ЗА ЛАЖНИТЕ ВЕСТИ КАЈ ЦУКЕРБЕРГ
by Reuters
„РИЗИЦИ И РАНЛИВОСТ НА ЗАПАДЕН БАЛКАН“-ИЗВЕШТАЈ НА СТРАТКОМ
by Stratcomcoe.org
ЕУ ВЕТУВА ЛЕТНА ТУРИСТИЧА СЕЗОНА
by BBC
ФРАНЦИЈА СЕ ПОДГОТВУВА ЗА ОЛАБАВУВАЊЕ, ПАРИЗ ЌЕ ОСТАНЕ СО РЕСТРИКТИВНИ МЕРКИ
by BBC
МЕРКЕЛ ИЗЈАВИ ДЕКА Е МЕТА НА РУСКИ ХАКЕРИ
by BBC
ВЛАДАТА ГИ ОТВOРА ВРАТИТЕ ЗА БЕЗБЕДНО ВРАЌАЊЕ НА ФУДБАЛОТ ВО АНГЛИЈА
by BBC
ВО СЕНКАТА НА РЕВИДИРАНА ИСТОРИЈА
by EUvsDisinfo
РАКАТА НА МОСКВА ПОКАЖУВА ЗНАЦИ НА РАСТРЕПЕРЕНОСТ
by EUvsDisinfo
ХАКЕР, КОЈ ТВРДИ ДЕКА УСПЕАЛ ДА ВЛЕЗЕ ВО СИСТЕМОТ НА БОТОВИ НА СНС (СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА), ОБЈАСНУВА КАКО “РАБОТАТ”
by n1info
ТВИТЕР СО ЕТИКЕТИ ЌЕ ГИ ОЗНАЧУВА СОМНИТЕЛНИТЕ ТВИТОВИ КОИ МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКААТ ЗБУНЕТОСТ ЗА КОВИД-19
by Reuters
ХОЛАНДСКАТА ВЛАДА ЌЕ ЗАПОЧНЕ СО ОЛАБАВУВАЊЕ НА МЕРКИТЕ
by Reuters
ЕУ БАРА ПОСВЕТЕНОСТ ПРОТИВ ДЕЗИНФОРМАЦИИТЕ ОД ДИГИТАЛНИТЕ ПЛАТФОРМИ
by Deutsche Welle
ПУТИНОВАТА “ГОЛЕМА ПАТРИОТСКА ВОЈНА” ВО КАРАНТИН
by MythDetector
ВТОРА СВЕТСКА ВОЈНА - ДЕЗИНФОРМАЦИЈА И ВИСТИНАТА
by FastCheck
75 ГОДИНИ ОД КРАЈОТ НА ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА: ПОУКИТЕ ОД МИНАТОТО
by Deutsche Welle
ХОЛАНДСКАТА ВЛАДА ЌЕ ЗАПОЧНЕ СО ОЛАБАВУВАЊЕ НА МЕРКИТЕ
by Reuters
ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА ЌЕ ПРОДОЛЖИ МЕСЕЦОВ, НАЈАВИ МЕРКЕЛ
by BBC
ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ЈА НАДМИНА ИТАЛИЈА ПО БРOЈОТ НА ПОЧИНАТИ ЛИЦА ОД КОРОНАВИРУСОТ
by Reuters
ТВИТЕР ЌЕ ИМ УКАЖУВА НА КОРИСНИЦИТЕ ЗА „НАВРЕДЛИВОСТ“ ВО НИВНИТЕ ОДГОВОРИ НА ТВИТОВИ
by Reuters
КВЕБЕК ГО ЗАПОЧНА ОТВОРАЊЕТО НА ЕКОНОМИЈАТА
by Reuters
СВЕТСКИТЕ ЛИДЕРИ НАСТОЈУВААТ ДА СОБЕРАТ 8 МИЛИЈАДИ ЗА РАЗВОЈ НА ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНАВИРУСОТ
by BBC
5Г ТЕХНОЛОГИЈАТА И КИНЕСКАТА КОМУНИСТИЧКА ПАРТИЈА
by U.S. Department of State
БРОЈКАТА НА ЗАРАЗЕНИ ВО РУСИЈА ДОСТИГНА РЕКОРД ВО ЕДЕН ДЕН, СТАПКАТА НА СМРТНОСТ ЗАБАВЕНА
by Reuters
ДЕСЕТ АМЕРИКАНСКИ ДРЖАВИ ЌЕ ПОЧНАТ СО ДЕЛУМНО ПОПУШТАЊЕ НА МЕРКИТЕ
by BBC
ФЕЈСБУК ЗАТВОРИ СТРАНА НА ТЕОРЕТИЧАР НА ЗАГОВОРИ
by BBC
КОРОНАВИРУСОТ НЕ Е ВЕШТАЧКИ СОЗДАДЕН, НИТУ ГЕНЕТСКИ МОДИФИЦИРАН
by Reuters
КАЛИФОРНИЈА ГИ ЗАТВАРА ПЛАЖИТЕ И ПАРКОВИТЕ, ПОРАДИ ЗАГРИЖЕНОСТ ОД КОРОНАВИРУСОТ
by Reuters
РУСКИОТ ПРЕМИЕР ПОЗИТИВЕН НА КОРОНАВИРУСОТ
by BBC
РУСИЈА ЈА ПРОДОЛЖИ ЗАБРАНАТА ЗА ВЛЕЗ НА СТРАНЦИТЕ
by BBC
ИТАЛИЈАНСКОТО МИНИСТЕСТВО ЗА ЗДРАВСТВО ЈА РАЗОБЛИЧИ УПОТРЕБАТА НА АЛХОХОЛОТ КАКО МЕТОД ЗА „ЈАКНЕЊЕ НА ИМУНОЛОШКИОТ СИСТЕМ“
by Euronews
МАСКИТЕ ВО ФРАНЦИЈА ЗАДОЛЖИТЕЛНИ ВО УЧИЛИШТАТА И ЈАВНИОТ ПРЕВОЗ
by BBC
НАД ДВА МИЛИОНИ ЖИТЕЛИ ОД АВСТРАЛИЈА ЈА ПРЕЗЕЛЕ АПЛИКАЦИЈАТА ЗА КОВИД-19
by Reuters
ПОРАДИ КОРОНАВИРУСОТ, АРГЕНТИНА ГИ СТОПИРА КОМЕРЦИЈАЛНИТЕ ЛЕТОВИ ДО СЕПТЕМВРИ
by Reuters
ИТЕН АЛАРМ: ПОРАСТ НА БРОЈОТ НА ДЕЦА НА ИНТЕНЗИВНА НЕГА, ПРЕДУПРЕДУВААТ ДОКТОРИТЕ ВО ВЕЛИКА БРИТАНИЈА
by Independent
ПОРТАЛИ ЗА ЛАЖНИ ВЕСТИ „ЈА УМРЕА“ ЖЕНАТА КОЈА ПРВА ПРИМИ ПОТЕНЦИЈАЛНА ВАКЦИНА ЗА КОВИД -19 ВО БРИТАНИЈА
by BBC
ГЛАСИНИТЕ ЗА ВЛОШЕНОТО ЗДРАВЈЕ НА ЛИДЕРОТ НА СЕВЕРНА КОРЕЈА СЕ ИНТЕНЗИВИРААТ ПО ВЕСТА ДЕКА КИНА ИСПРАЌА ТИМ ЕКСПЕРТИ
by Reuters
ТРУДО: ГИ РАЗОЧАРУВАМЕ НАШИТЕ БАБИ И ДЕДОВЦИ ВО БОРБАТА СО ВИРУСОТ
by Reuters
ИНФЕКЦИИТЕ ОД КОВИД-19 ВО ИТАЛИЈА ДАТИРААТ ОД ЈАНУАРИ, ОТКРИВААТ НАУЧНИЦИТЕ
by Reuters
ДРЖАВЕН ИЗВЕШТАЈ: РУСКИТЕ, КИНЕСКИТЕ И ИРАНСКИТЕ ДЕЗИНФОРМАТИВНИ НАРАТИВИ ОДЕКНУВААТ ЕДНИ ОД ДРУГИ
by Politico
НОВИНАРИТЕ ОД ПОЗНАТИОТ РУСКИ БИЗНИС ВЕСНИК “ВЕДОМОСТИ” СЕ ЖАЛАТ НА ОБИД ЗА ЦЕНЗУРА ОД КРЕМЉ
by Reuters
БРИТАНИЈА ПОЧНА ТЕСТИРАЊЕ НА ВАКЦИНАТА ЗА КОРОНАВИРУСОТ ВРЗ ЛУЃЕ
by BBC
НАТО ИМА НОВА СЛАБАТА АЛКА ЗА РУСИЈА ДА ИСКОРИСТИ
by Foreign Policy
ГЕРМАНИЈА ДАДЕ СОГЛАСНОСТ ЗА ТЕСТИРАЊЕ НА ВАКЦИНА ЗА КОРОНАВИРУСОТ ВРЗ ЛУЃЕ
by New York Times
ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ОД ДЕНЕС ПОЧНУВА ДА ТЕСТИРА ВАКЦИНА ЗА КОРОНАВИРУСОТ
by Euronews
КОРОНАВИРУС: ГЕРМАНИЈА ГО ОТКАЖА ОКТОБЕРФЕСТ, ПРВ ПАТ ОД ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА
by Deutsche Welle
СЗО ПРЕДУПРЕДУВА: УКИНУВАЊЕТО НА МЕРКИТЕ МОРА ДА БИДЕ ПОСТЕПЕНО
by Reuters
„ПОГОДЕНИ ОД УРАГАН“: 22 МИЛИОНИ ЛУЃЕ БЕЗ РАБОТА ВО САД, БИДЕЈЌИ КОРОНАВИРУСОТ ЗАЗЕМА ГОЛЕМИ ЕКОНОМСКИ ЗАГУБИ
by The Guardian
КОРОНАВИРУС: И ЈАПОНИЈА ПРОГЛАСИ ВОНРЕДНА СОСТОЈБА НА НАЦИОНАЛНО НИВО
by BBC
САД ЗАГРИЖЕНИ ПОРАДИ ХАКЕРСКИ НАПАДИ ВРЗ ЗДРАВСТВЕНИОТ СИСТЕМ НА РЕПУБЛИКА ЧЕШКА
by reuters.com
ЕДНА ТРЕТИНА ОД ЛУЃЕТО ИМААТ ВИДЕНО ДЕЗИНФОРМАЦИЈА ЗА КОВИД-19 НА СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ: ИЗВЕШТАЈ
by politico.eu
ПРИХОДОТ НАМАЛЕН КАЈ ПОВЕЌЕ ОД ТРЕТИНА ОД НАСЕЛЕНИЕТО НА Г7
by reuters.com
ДЕЗИНФОРМАЦИИ ЗА КОРОНАВИРУСОТ: МОСКВА ЈА ПРЕФОРСИРА СВОЈАТА КАРТА
by euvsdisinfo.eu
КОРОНАВИРУС: КОВИД-19 КАКО КИНА ЈА ИЗМАМИ СЗО
by theatlantic.com
СТОЛТЕНБЕРГ: ЛАЖНИТЕ ВЕСТИ ПРАВАТ ПОДЕЛБИ ВО АЛИЈАНСАТА И ЕВРОПА
by nato.int
НАТО ФОРМИРА ТИМ ЗА БОРБА СО ХИБРИДНИ ЗАКАНИ ВО МАКЕДОНИЈА, НАЈАВИ АМБАСАДОРКАТА ХАЧИНСОН
by mia.mk
ТРАМП: ГО ПРЕКИНУВАМЕ (ПРИВРЕМЕНО) ФИНАНСИРАЊЕТО НА СЗО
by reuters.com
ШЕФОТ НА СЗО ВЕЛИ ДЕКА Е УБЕДЕН ВО ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ФИНАНСИРАЊЕТО ОД СТРАНА НА САД ВО БОРБАТА ПРОТИВ COVD-19
by reuters.com
ФРАНЦИЈА И ВЕЛИКА БРИТАНИЈА НЕМА ДА ГИ ОТСТРАНАТ МЕРКИТЕ ЗА САМОИЗОЛАЦИЈА
by reuters.com
ДУРИ 64% ОД БРИТАНЦИТЕ ПОДДРЖУВААТ СПАСУВАЊЕ НА ЖИВОТИ НАСПРОТИ РАБОТНИ МЕСТА И ЕГЗИСТЕНЦИЈА
by independent.co.uk
ШЕФОТ НА СЗО: ПРЕДВРЕМЕНОТО ОТСТРАНУВАЊЕ НА ИЗОЛАЦИЈАТА МОЖЕ ДА ЈА ВРАТИ СМРТА ОД КОРОНАВИРУСОТ
by politico.eu
КОВИД-19: ПОТПРЕТСЕДАТЕЛКАТА ЈУРОВА ЗБОРУВА ЗА ПРОБЛЕМОТ НА ДЕЗИНФОРМАЦИИ СО ОНЛАЈН ПЛАТФОРМИ | ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА НА ЕВРОПСКАТА КОМИСИЈА
by pubaffairsbruxelles.eu
ПАЗЕТЕ СЕ ОД ЛОШИТЕ САМАРЈИТАНИ
by foreignpolicy.com
КИНЕСКИ МЕДИУМИ: МЕДИУМИ ИЛИ ПРОПАГАНДИСТИ?
by Share America
ЧЕТИРИ РУСКИ ГУВЕРНЕРИ ПОДНЕСОА ОСТАВКИ – “ОВА НЕМА ВРСКА СО КОРОНАВИРУСОТ“?
by Polygraph
ИТАЛИЈАНСКИТЕ ФИРМИ ДЕМАНТИРААТ АНТИ ЕУ АКЦИИ СО ЗНАМИЊАТА
by Atlatszo
НАГЛИОТ РАСТ НА ЗАБОЛЕНИТЕ СО ПНЕВМОНИЈА ГИ ПОДГРЕА СТРАВУВАЊАТА ЗА ВЕРОДОСТОЈНОСТ НА ПОДАТОЦИТЕ ЗА КОРОНА ВО РУСИЈА
by Rojters
СТРАТЕШКИТЕ ИНТЕРЕСИ И АЛАТКИТЕ НА ВЛИЈАНИЕ НА РУСИЈА ВО ЗАПАДЕН БАЛКАН – ИНСТРУМЕНТИ НА РУСКОТО ВЛИЈАНИЕ
by Stratcom
СТРАТЕШКИТЕ ИНТЕРЕСИ И АЛАТКИТЕ НА ВЛИЈАНИЕ НА РУСИЈА ВО ЗАПАДЕН БАЛКАН – АЛАТКИТЕ НА РУСИЈА
by Stratcom
СТРАТЕШКИТЕ ИНТЕРЕСИ И АЛАТКИТЕ НА ВЛИЈАНИЕ НА РУСИЈА ВО ЗАПАДЕН БАЛКАН
by Stratcom
ПРЕПОРАКИ ЗА ПОЛИТИКИ
by CSD
ШПИОНИ НА БАЛКАНОТ: „ДРЖАВИТЕ И ЦАРСТВАТА ДОАЃААТ И СИ ОДАТ, АМА ШПИОНАЖАТА ОСТАНУВА“
by BBC Serbia
РУСКО ВЛИЈАНИЕ: ОЛИГАРХИЗАЦИЈАТА НА МЕДИУМСКИТЕ ПАЗАРИ НА БАЛКАНОТ
by CSD
RUSSIA’S ECONOMIC INFLUENCE IN THE BALKANS: TACKLING KREMLIN’S SHARP POWER
by CSD
БОРБА ПРОТИВ ЛАЖНИТЕ ВЕСТИ: ПОЛИТИЧАРИТЕ МНОГУ СЕ ПОТПИРААТ НА ТЕХНОЛОШКИТЕ ГИГАНТИ
by Borjan Jovanovski
ЗОШТО ЈА ГУБИМЕ БИТКАТА ПРОТИВ ЛАЖНИТЕ ВЕСТИ?
by Borjan Jovanovski
РЕФЕРЕНДУМОТ ЗА ИМЕТО НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА БЕШЕ ЗАКОНСКИ
by Margarita Assenova
How Disinformation Harmed the Referendum in Macedonia
by Asya Metodieva, GMF
In the Balkans, Russia and the West Fight a Disinformation-Age Battle
by Marc Santora and Julian E. Barnes
Response to Russian Disinformation About Interference in Macedonia
Statement of US Missions OSCE
Russia actively stoking discord in Macedonia since 2008, intel files say
The Guardian
Moscow says that North Macedonia is irrelevant to NATO, but has spent 10 years trying to prevent it from joining NATO.
Poligraph.info
Macedonia – To Be or Not To Be… Russia’s Satellite
Poligraph.info
How Disinformation Harmed the Referendum in Macedonia
Gmfus.org
The Kumanovo-connection: Macedonian Spam Clans Still Make Money With Fake News About Muslims and Migrants
Hoax-alert.leadstories.com
Kumanovo-connection Update: Macedonian Fake News Purveyor Revealed To Be Military Intelligence Major
Hoax-alert.leadstories.com
After BBC report, Russia’s Sputnik raises ‘Macedonian minority’ issue
Tovima.gr
Here Are The Tools And Methods We Used To Map A Macedonian Fake News Network And The People Behind It
Hoax-alert.leadstories.com